Διδαχές

ΕΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ !!

Σίγουρα πολλές φορές διερωτηθήκατε για το ποια είναι εκείνα τα πράγματα που προσφέρουν ευτυχία και δύναμη σε μια οικογένεια. Η ευτυχία στην οικογένεια είναι από τα σημαντικότερα αγαθά που επιδιώκει να απολαμβάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Δεν εξαρτάται από τη σύνθεση της οικογένειας.

Στην εποχή μας πολλές οικογένειες δεν έχουν την παραδοσιακή δομή. Οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων με ή χωρίς βιολογική σχέση που αποφασίζουν να ζήσουν μαζί σε ένα νοικοκυριό μπορούν να θεωρηθούν ως μια οικογένεια. Τα υλικά αγαθά δεν είναι αρκετά για να κάνουν μια οικογένεια ευτυχισμένη.

Για να επιτύχουμε να έχουμε μια ευτυχισμένη, λειτουργική και δυνατή οικογένεια χρειάζεται μια συνεχής προσπάθεια για όλη μας τη ζωή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ευτυχία οποιασδήποτε οικογένειας είναι η έντονη, ειλικρινής επιθυμία και δέσμευση των μελών της να ζουν μαζί. Εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο, νιώθουν ασφάλεια όταν είναι μαζί, τηρούν τις υποσχέσεις και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ο ένας προς τον άλλο.

Η προσαρμοστικότητα είναι βασική αρετή που θα σας επιτρέπει να λύνετε προβλήματα και να ξεπερνάτε κρίσεις. Από τα προβλήματα πρέπει να αποκομίζετε διδάγματα που συζητώντας τα μεταξύ σας θα καθορίζετε κοινές αξίες και τρόπους λειτουργίας της οικογένειας σας.

Μην απογοητεύεστε στις δυσκολίες της ζωής και ποτέ μη τα βάζετε κάτω. Στηρίζετε ο ένας τον άλλο στις φουρτούνες της ζωής. Αποδεχτείτε ότι τέλεια οικογένεια δεν υπάρχει όπως και ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Αποδεχτείτε και σεβαστείτε τη διαφορετικότητα του κάθε μέλους της οικογένειας σας. Μάθετε να συγχωρείτε και ο καθένας να αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες με αδιάκοπη προσπάθεια αυτοβελτίωσης για το κοινό καλό.

Η καλλιέργεια ορθών τρόπων επικοινωνίας, η έκφραση αγάπης, η συνεύρεση των μελών της οικογένειας για φαγητό, υποχρεώσεις, επετείους, γιορτές αλλά και για τακτική ψυχαγωγία αποτελούν στυλοβάτες της λειτουργίας, της ευτυχίας και της δύναμης μιας οικογένειας.

Ακούτε ο ένας τον άλλον με προσοχή. Σεβαστείτε την αντίθετη γνώμη. Μη διακόπτετε το συνομιλητή σας προτού τελειώσει και ενθαρρύνετε τη θετική συμπεριφορά. Ωστόσο να επιτρέπετε την έκφραση αρνητικών συναισθημάτων. Δεχτείτε να συμμερίζεστε κάθε μορφής συναισθήματα και δουλέψετε μαζί με ειλικρίνεια για να λύνετε τα προβλήματα ή παρεξηγήσεις. Εκφράζετε τακτικά την αγάπη  σας με λόγια αλλά και έμπρακτα.

Κάνετε όσο το δυνατό περισσότερο πράγματα μαζί με την οικογένεια σας. Ψυχαγωγηθείτε, παίζετε και γελάτε όσο το δυνατό περισσότερο μαζί. Θα δημιουργείτε έτσι κοινές αναμνήσεις που ενδυναμώνουν τα μέγιστα τους ισχυρούς δεσμούς αγάπης και νοσταλγίας που θα σας ενώνουν για όλη τη ζωή. Από τον καθένα μας εξαρτάται να συμβάλλει έτσι ώστε η οικογένεια του να γίνεται όσο το δυνατό πιο ευτυχισμένη και δυνατή.

Οι δεξιότητες που απαιτούνται για αυτό δεν είναι δοτές ή έμφυτες αλλά αποκτιούνται με σκληρή συνεχή προσπάθεια. Η  καλλιέργεια ορθής επικοινωνίας, προσαρμοστικότητας, ομαδικότητας, αγάπης, αλληλοστήριξης, συνέπειας, σεβασμού και ευγένειας, μπορούν να βοηθούν τα μέγιστα για μια ευτυχισμένη και δυνατή οικογένεια.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ο άγιος Χρυσόστομος με τον τονισμό της αγάπης λέει στην ουσία ότι οι σύζυγοι πρέπει να μάθουν να συγχωρούν και να ανέχονται. Ο πιο ώριμος από τους δυό πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Μέσα στον γάμο δεν έχει σημασία ποιός έκανε ένα λάθος η γιατί το έκανε. Εκείνο που είναι ζητούμενο, είναι ποιός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να διορθωθεί η κατάσταση. «Να ανεχόμαστε, λέει ο άγιος, ο ένας τον άλλο με αγάπη. Πως είναι δυνατόν να ανέχεσαι αν είσαι οργίλος και κακόγλωσσος; Πες τον τρόπο: Με αγάπη. Αν δεν ανέχεσαι τον πλησίον, πως θα σε ανεχθεί ο Θεός; Αν συ δεν υποφέρεις αυτόν που είναι σύνδουλος σου, πως θα σε ανεχθεί εσένα ο Κύριος»;

Ακούστε με προσοχή τις συμβουλές του:
«Λόγια αγάπης να της λες… Εγώ από όλα, την δική σου αγάπη προτιμώ και τίποτε δεν μου είναι οδυνηρό, όσο το να βρεθώ σε διάσταση μαζί σου. Κι’ αν όλα χρειαστεί να τα χάσω, κι’ αν στους εσχάτους βρεθώ κινδύνους, ο,τιδήποτε κι’ αν πάθω, όλα μου είναι υποφερτά, όσο εσύ μου είσαι καλά. Και τα παιδιά τότε μου είναι πολύ αγαπητά, εφ’ όσον εσύ με συμπαθείς. Όλα δικά σου είναι. Αυτό με συμβουλεύει ο Παύλος λέγοντας ότι ο άνδρας δεν εξουσιάζει το σώμα του, αλλά η γυναίκα του. Κι αν δεν έχω εγώ εξουσία στο σώμα μου, αλλά εσύ, πόσο μάλλον δικά σου είναι όλα τα άλλα». Και συνεχίζει: «Ποτέ να μη μιλάς με πεζό τρόπο, αλλά με φιλοφροσύνη, με τιμή, με αγάπη πολλή. Να την τιμάς, και δεν θα βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει την τιμή από τους άλλους. Να την προτιμάς από όλους για όλα, για την ομορφιά, για την σύνεση της, και να την επαινείς. Να κάνεις φανερό ότι σε αρέσει η συντροφιά της και ότι προτιμάς να μένεις στο σπίτι για να είσαι μαζί της, από το να βγαίνεις στην αγορά. Από όλους τους φίλους να την προτιμάς, και από τα παιδιά που σου χάρισε ακόμα, κι αυτά εξ αιτίας της να τα αγαπάς».

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

H panagiamegalohari.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!